بررسی آلودگی گله‌های طیور گوشتی در آخر دوره پرورش به کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کولای

نوع مقاله: مقاله پژوهشی (اصیل)

نویسندگان

گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز

چکیده

کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کولای به عنوان عامل اصلی آنتریت باکتریایی انسان در تمام دنیا شناخته شده­اند. معمولاً پرندگان نقش معنی­داری را در عفونت کمپیلوباکتریایی انسان بازی می­کنند. شیوع بالای کمپیلوباکتر در گله­های طیور در مرحله پرورش، سبب ایجاد آلودگی متقاطع در طی کشتار و فرآوری گوشت می­گردد. در این بررسی میزان آلودگی طیور گوشتی شهرستان شیراز در پایان دوره پرورش به کمپیلوباکتر با روش کشت مستقیم و غنی سازی قبل از کشت صورت گرفت. 100 مرغداری شهرستان شیراز انتخاب و با مراجعه به کشتارگاه­، از هر مرغداری 21 لاشه انتخاب و سیکوم آن­ها برداشته شد. محتویات هر 7 سیکوم با هم مخلوط و پس از آماده­سازی به دو صورت مستقیم در محیط آگار انتخابی و غنی­سازی در محیط براث قبل از کشت در محیط آگار کشت شدند. جدایه­ها با PCR تایید شدند. در آزمایش کشت مستقیم 7/53% نمونه­ها (70% مرغداری­ها) و در آزمایش غنی سازی در براث و کشت در محیط آگار، 0/60% نمونه­ها (76% مرغداری­ها) مثبت تشخیص داده شدند. میزان آلودگی به کمپیلوباکتر ژژونی 3/31% تا 0/35% و کمپیلوباکتر کولای 7/36% تا 0/40% بود. میزان جدا­سازی کمپیلو­باکتر به وسیله کشت در محیط انتخابی پس از غنی­سازی در محیط براث نسبت به کشت مستقیم افزایش 3/6% را نشان داد که تاثیر آماری معنی­داری داشت. بررسی حاضر نشان داد که آلودگی گله­های طیور بسیار زیاد است و به منظور کنترل آلودگی، شناخت ریسک فاکتورهای ایجاد آلودگی وکنترل آن­ها ضروری می‌باشد و برای کنترل آلودگی انسان، علاوه بر رعایت موارد فوق، رعایت بهداشت در کشتار­گاه­ها مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. Adkin, A., Hartnett, E., Jordan, L., Newell, D., Davison H. (2006). Use of a systematic review to assist the development of Campylobacter control strategies in broilers. Applied Microbiology, 100: 306–315.
  2. Anonymous (2005). Advisory Committee on the Microbiological Safety of Food, Second Report on Campylobacter. Food Standard Agency, P. 185.
  3. Ansari-Lari, M., Hosseinzadeh, S., Shekarforoush, S.S., Abdollahi, M., Berizi, E. (2011). Prevalence and risk factors associated with campylobacter infections in broiler flocks in Shiraz, southern Iran. International Journal of Food Microbiology, 144: 475–479.
  4. Arsenault, J., Letellier, A., Quessy, S., Boulianne, M. (2007). Prevalence and risk factors for Salmonella and Campylobacter spp. carcass contamination in broiler chickens slaughtered in Quebec, Canada. Journal of Food Protection, 70: 1820-1828.
  5. Barrios, P.R., Reiersen, J., Lowman, R., Bisaillon, J., Pascal, M., Fridriksdottir, V., Gunnarsson, E., Stern, N., Berke, O., McEwen, S., Marti, W. (2006). Risk factors for Campylobacter spp. colonization in broiler flocks in Iceland. Preventive Veterinary Medicine, 74: 264–278.
  6. Blackburn, C.W., McClure, P.J. (2002). Food-borne Pathogens, 1st Edition. Wood Head Publishing Ltd. London, UK.
  7. Blaser, M.J.D., Ivor, M.B., Berkowitz, F.M., Laforce, J., Cravens, L.B., Wang, L. (1979). Campylobacter enteritis: clinical and epidemiological features. Annals of International Medicine, 91: 179-185.
  8. Bokhyan, M., Salehi, R., Shahraki, S., Aghbal, M. (2003). Detecting enteropathogenic Campylobacters in chicken feces by PCR and comparing with culture method. Journal of Shahrekord University of Medical Sciences, 5: 4-11.
  9. Bollton, F.J., Robertson L. (1982). A selective medium for isolation of Campylobacter jejuni. Journal of Clinical Pathology, 35: 462-467.
  10. Chan, F.T.H., Mackenzie A.M.R. (1982). Enrichment medium and control system for isolation of Campylobacter fetus. Journal of Clinical Microbiology, 15: 12-15.
  11.  Corry, J., Atabay, H. (2001). Poultry as a source of Campylobacter and related organisms. Applied of Microbiology, 90: 96–114.
  12. Evans, S.J., Sayers A.R. (2000). A longitudinal study of Campylobacter infection of the broiler flocks in Great Britain. Preventive of Veterinary Medicine, 46: 209-223.
13.    Guerin, M.T., Martin, W., Reiersen, J., Berke, O., McEwen, S.A., Bisaillon, J.R., Lowman, R. (2007). A farm-level study of risk factors associated with the colonization of broiler flocks with Campylobacter spp. in Iceland, 2001-2004. Acta Veterinaria Scandinavica, 49: 18-19.
14.    Havaei, S.A., Pishva, E., Tabibian, A., Rabani, M., Haghshenas, F., Narimani, T. (2008). Cytolethal distending toxin (CDT) produced by Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from chickens by tissue culture method in Isfahan. Iranian Journal of Medical Microbiology, 3: 17-23.
15.     Havelaar, A.H., Mangen, M.J.J., de Koeijer, A.A., Bogaardt, M.J., Evers, E.G., Jacobs-Reitsma, W.F. van Pelt, W., Wagenaar, J.A., de Wit, G.A., van der Zee, H., Nauta, M.J. (2007). Effectiveness and efficiency of controlling Campylobacter on broiler chicken meat. Risk Analysis, 27: 831-844.
  1.  Iftikhar, H., Muhammad, S.M., Masood, A., Ahar K. (2007). Prevalence of Campylobacter species in meat, milk and other food commodities in Pakistan. Food Microbiology, 24: 219-222.
  2.  Jamshidi, A., Bassami, M. R., Farkhondeh, T. (2008). Isolation and identification of Campylobacter spp. and Campylobacter coli from poultry carcasses by conventional culture method and multiplex PCR in Mashhad, Iran. Iranian Journal of Veterinary Research, 9 (2): 23-24.
  3.  Jeffry, S.J., Tonooka,K.H., Lozano J. (2001). Prevalence of Campylobacter spp. from skin, crop and intestine of commercial broiler chicken carcasses at processing. Poultry Science, 80: 1390-1392.
  4.  Jordan, F.T.W., Pattison M. (2002). Poultry Diseases 5th Edition, Saunders Company Ltd. London, UK.
  5.  Martin, W., Patton, C., Morris, G., Potter, M., Puhr N. (1983). Selective enrichment broth medium for isolation of Campylobacter jejuni. Journal of Clinical Microbiology, 5: 853-855.
  6. McDowell, S.W.J., Menzies, F.D., McBride, S.H., Oza, A.N., McKenna, J.P., Gordan, A.W., Neill S.D. (2008). Campylobacter spp. in conventional broiler flocks in North Ireland: epidemiology and risk factors. Preventive Veterinary Medicine, 84: 261-276.
  7. Monfort, D., Stills, H., Bech-nielsen, S. (1988). Comparison of broth enrichment and direct plating for the isolation of Campylobacter jejuni from dog. Journal of Clinical Microbiology, 11: 2246–2247.
  8.  Moore, J.E., Corcoran, D., Dooley, J.S.G., Fanning, S.A., Lucey, B., Matsuda, M., McDowell, D.A., Mégraud, F., Millar, C.B., O'Mahony, R., O'Rordan, L., O'Rourke, M., Rao, J.R., Rooney, P.J., Sails, A., Whyte, P. (2005). Campylobacter. Veterinary Research, 36: 351–382.
  9. Nayak, R., Stewart, T.M., Nawas, M.S. (2005). PCR identification of Campylobacter coli and Campylobacter jejuni by partial sequencing of virulence genes. Molecular and Cellular Probes, 19: 187-193.
25.     Rivoal, K., Ragimbeau, C., Salvat, G., Colon, P., Ermel G. (2005). Genomic diversity of Campylobacter coli and Campylobacter jejuni isolates recovered from free-range broilers farms and comparison with isolates of various origins. Applied and Environmental Microbiology, 7: 6216-6227.
  1.  Rogol, M., Shapak, B., Rothman, D., Sechter I. (1985). Enrichment medium for isolation of Campylobacter jejuni- Campylobacter coli. Applied and Environmental Microbiology, 1:125-126.
  2. Saif, Y.M. (2008). Diseases of Poultry 12th Edition, Blackwell Publishing Professional, Oxford, UK.
  3. Tanner, E.I., Bullin C. H. (1977). Campylobacter enteritis. British Medical Journal, 2: 579-580.
  4.  Taremi, M., Dallal, M., Gachkar, L., Moez Ardalan, S., Zolfagharian, K., Zali M.R. (2006). Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter isolated from retail raw chicken and beef meat, Tehran, Iran. Food Microbiology, 108: 401–403.
  5. Varnam, A.H., Evans M.G. (1991). Food-borne Pathogens. Wolfe Publishing Ltd, London, UK.