اثر سرکه و پروبیوتیک بر عملکرد رشد، pH و جمعیت لاکتوباسیلوس محتویات گوارشی جوجه‌های گوشتی در دوره آغازین

نوع مقاله: مقاله پژوهشی (اصیل)

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد- گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد

2 گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی

3 گروه علوم دامی-دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد

4 گروه علوم و صنایع غذایی- دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر افزودن سرکه به آب آشامیدنی و پروبیوتیک به جیره آغازین بر عملکرد، pH محتویات گوارشی و جمعیت لاکتوباسیلوس ایلئوم جوجه­های گوشتی انجام شد. آزمایش با استفاده از 330 قطعه جوجه خروس گوشتی یکروزۀ سویه رأس-308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل 2×3، با 6 تیمار، 5 تکرار و 11 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل افزودن دو سطح صفر و 0/1درصد پروبیوتیک 1010×1 تعداد باکتری زنده مولد اسید لاکتیک در هر گرم مکمل به جیره آغازین و افزودن سه سطح صفر، 1 و 2 درصد سرکه با غلظت 5 درصد اسید استیک به آب آشامیدنی بودند. جیره­ پایه بر مبنای ذرت و کنجاله سویا و بر اساس جداول احتیاجات راهنمای پرورش جوجه­های گوشتی سویه رأس-308 سال 2015 تنظیم شد. آزمایش در دوره سنی آغازین (10-1 روزگی) انجام شد. در سن 10 روزگی یک قطعه جوجه از هر واحد آزمایشی (5 قطعه برای هر تیمار) انتخاب و به منظور بررسی pH محتویات اندام­های گوارشی و فلور میکروبی ایلئوم کشتار شدند. میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی پروبیوتیک توام با افزودن سرکه در سطوح 1 و 2 درصد به آب آشامیدنی در مقایسه با پرندگان تغذیه شده با جیره و آب فاقد مکمل به طور معنی­داری کمتر بود. جمعیت لاکتوباسیلوس ایلئوم در پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی پروبیوتیک و یا آب آشامیدنی حاوی سرکه در مقایسه با پرندگان تغذیه شده با جیره و آب فاقد مکمل به طور معنی­دار بیشتر بود. اثر افزودن پروبیوتیک به جیره، افزودن سطوح مختلف سرکه به آب آشامیدنی و اثر متقابل بین آنها بر pH محتویات گوارشی معنی­دار نشد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد افزودن اسید آلی به آب مصرفی توام با افزودن پروبیوتیک به جیره آغازین می­تواند در استقرار فلور میکروبی مفید ایلئوم و راندمان غذایی جوجه ­های گوشتی مؤثر باشد.

کلیدواژه‌ها


  1. Abdel-Azeem, F., El-Hommosany, Y. M., Nematallah, G. M. (2000). Effect of citric acid in diets with different starch and fiber levels on productive performance and some physiological traits of growing rabbits. Egypt Journal Rabbit Science 10: 121-145.
  2. Abdel-Fattah, S. A., El-Sanhoury, M. H., El-Mednay, N. M., Abdel-Azeem, F. (2008). Thyroid activity, some blood onstituents, organs morphology and performance of broiler chicks fed supplemental organic acids. International Journal of Poultry Science 7: 215-222.
  3. Abdo, M., Zeinb, A. (2004). Efficacy of acetic acid in improving the utilization of low protein-low energy broiler diets. Egypt Poultry Science 24: 123-141.
  4. Akbari, M. R., Kermanshahi, H., Kalidari, G. A. (2004). Effect of acetic acid administration in drinking water on performance and growth characteristics and ileal microflora of broiler chickens. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources 3: 139-147.
  5. Allahdo, P., Zarghi, H. Kermanshahi, H. Edatatian Dovom. M. R. (2017). Effect of Apple Vinegar Addition to the Drinking Water on Growth Performance, Ileal Lactobacillus Population, Digestive Chyme pH and Immune Response of Broiler Chickens. Research on Animal Production 8:55-62.
  6. Alp, M., Kocabagli, M., kahraman, R., Bostan, K. (1999). Effect of dietary supplementation with organic acids and zinc bacitracin on ileal microflora, pH and performance in broilers. Turkish journal of Veterinary and Animal Science 23: 451-455.
  7. Apata, D. F. (2008). Growth performance nutrient digestibility and immune response of broiler chicks feed diets supplemented with a culture of lactobasillus bolgaricus. Journal of the Science of Food and Agriculture 88:1253-1258.
  8. Aviagen. (2015). Ross 308: broiler nutrition specification. In H. Aviagen Inc., AL, (Ed.). USA.
  9. Baba, E., Fuller, A. L., Gilbert, J. M., Thayer, S. G., McDougald, L. R. (1992). Effects of Eimeria brunetti infection and dietary zinc on experimental induction of necrotic enteritis in broiler chickens. Avian Disease 36: 59-62.
  10. Baurhoo, B., Ferket, P. R., Zhao, X. (2009). Effects of diets containing different concentrations of mannanoligosaccharide or antibiotics on growth performance, intestinal development, cecal and litter microbial populations, and carcass parameters of broilers. Poultry Science 88: 2262-2272.
  11. Bieransiak, J., Slizewska, K. (2009). The effect of a new probiotic preparation on the performance and fecal microflora of broiler chickens. Veterinarni Medicina 54: 525-531.
  12. Brenes, A., Viveros, A., Arija, I., Centeno, C., Pizarro, M., Bravo, C. (2003). The effect of citric acid and microbial phytase on mineral utilization in broiler chicks. Animal Feed Science and Technology 110: 201-219.
  13. Chaveerach, P., Keuzenkamp, D. A., Lipman, L. J., Van Knapen, F. (2004). Effect of organic acids in drinking water for young broilers on Campylobacter infection, volatile fatty acid production, gut microflora and histological cell changes. Poultry science 83: 330-334.
  14. Chaves, A. V., Stanford, K., Dugan, M. E. R., Gibson, L. L., McAllister, T. A., Van Herk, F., et al. (2008). Effects of cinnamaldehyde, garlic and juniper berry essential oils on rumen fermentation, blood metabolites, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Journal of Livestock Science 117: 215-224.
  15. Chowdhury, R., Islam, K. M. S., Khan, M. J., Karim, M. R., Haque, M. N., Khatun, M. (2009). Effect of citric acid, avilamycin and their combination on the performance, tibia ash and immune status of broilers. Poultry Science 8: 1616-1622.
  16. Cole, C. B., Fuller, R., Newport, M. J. (1987). The effect of diluted yoghurt on the gut microbiology and growth of piglets. Food Microbiology 4: 83-85.
  17. Dierick, N. (1989). Biotechnology aids to improve feed and feed digestion: enzymes and fermentation. Archives of Animal Nutrition 39: 241-261.
  18. Ebrahimnezhad, Y., Maheri-Sis, N., Aghajanzadeh-Golshani, A., Galekandi, J. G., M., S., Darvishi, A. (2012). Effects of combination of citric acid and microbial phytase on the serum concentration and digestibility of some minerals in broiler chicks. Asian Journal of Animal Sciences 6: 189-195.
  19. Garcia, V., Catala Gregori, P., Hernandez, F., Megias, M. D., Madrid, J. (2007). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. The Journal of Applied Poultry Research 16: 555-562.
  20. Green, A. A., Sainsbury, D. W. B. (2001). The role of probiotic in producing quality poultry products. Paper presented at the XV European Symposium on the quality of poultry meat. 9-12 september. Turkey: 245-251.
  21. Hashemzadeh, F., Rahimi, S., KarimiTorshizi, M. A., Masoudi, A. A. (2013). Effect of probiotics and antibiotic supplementation on serum biochemistry and intestinal microflora in broiler chiks. International Journal of Agriculture and Crop Sciences 5: 2394-2398.
  22. Hassanein, S. M., Soliman, N. K. (2010). Effect of probiotic (Saccharomyces cerevisiae) adding to diets on intestinal microflora and performance of Hy-line layer hens. American Journal of Science 5: 159-169.
  23. Hernández, F., García, V., Madrid, J., Orengo, J., Catalá, P., Megias, M. D. (2006). Effect of formic acid on performance, digestibility, intestinal histomorphology and plasma metabolite levels of broiler chickens. British Poultry Science 47: 50-56.
  24. Isolauri, E., Salminen, S., Ouwehand, A. C. (2004). Microbial-gut interactions in health and disease. Probiotics. Best practice & research. Clinical Gastroenterology 18: 299-313.
  25. Kamran, Z., Sarwar, M., Nisa, M., Nadeem, M. A., Ahmad, S., Mushtaq, T., et al. (2008). Effect of Lowering Dietary Protein with Constant Energy to Protein Ratio on Growth, Body Composition and Nutrient Utilization of Broiler Chicks. Asian-Australian Journal of Animal Science 21: 1629–1634.
  26. Leeson, S., Namkung, H., Antongiovanni, M., & Lee, E. H. (2005). Effect of butyric acid on the performance and carcass yield of broiler chickens. Poultry Science 84: 1418-1422.
  27. Olnood, C. G., Beski, S. S. M., Choct, M., Iji, P. A. (2015). Use of Lactobacillus johnsonii in broilers challenged with Salmonella sofia. Animal Nutrition 1: 203-212.
  28. Pascual, M., Hugas, M., Badiol, J., Monfort, J. M., Garriga, M. (1999). Lactobacillus salivarius CTC2197 prevents Salmonella enteritidis colonization in chickens. Applied Environ Microbio 65: 4981-4986.
  29. Patterson, J. A., Burkholder, K. M. (2003). Application of prebiotics and probiotics in poultry production. Poultry Science 82: 627-631.
  30. Rajmane, B. V. (2000). Efficacy of protexin on performance of broilers. Parel Mumbai, Bombay Veterinary College, Born Veterinary 14:542.
  31. Reid, G., Friendship, R. (2002). Alternative to antibiotics use: Probiotic for the gut. Animal Biology 13: 97-112.
  32. Ricke, S. C. (2003). Perspectives on the use of organic acids and short chain fatty acids as antimicrobials. Poultry Science, 82:632-639.
  33. Samli, H. E., Senkoylu, N., Koc, F., Kanter, M., Agma, A. (2007). Effects of Enterococcus faecium and dried whey on broiler performance, gut histomorphology and microbiota. Archives of Animal Nutrition 61: 42-49.
  34. SAS. (2003). User's guide: Statistics (Version 9.1): S.A.S Institute Cary, NC.
  35. Thompson, j. L., Hinton, M. (1997). Antibacterial activity of formic and propionic acids in the diet of hens and salmonellas in the crop. British Poultry Science 38:159-165.
  36. Yoon, C., Na, C. S., Park, J. H., Han, S. K., Nam, Y. M., J.T., K. (2004). Effect of feeding multiple probiotics on performance and fecal noxious gas emission in broiler chicks. Korean Journal of Poultry Science 31: 229-235.
  37. Yu, B., Liu, J. R., Chiou, M. Y., Hsu, Y. R., Chiou, P. W. S. (2007). The effects of probiotic Lactobacillus reuteri Pg4 strain on intestinal characteristics and performance in broilers. Asian Australasian Journal of Animal Science 20: 1243-1251.