اثرات برگ زیتون و پونه بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و جمعیت میکروبی ایلئومی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی (اصیل)

نویسندگان

1 1- دانش آموخته‌ی کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، ایران

10.30495/jvm.2021.1881953.1104

چکیده

زیتون درختی همیشه سبز با ویژگی‌های ‌باکتریایی بوده که اثرات مثبتی بر فلور میکروبی دستگاه گوارش دارد. از سوی دیگر، پونه نیز دارای ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی می‌باشد و باعث بهبود ضریب تبدیل غذایی می‌گردد. با توجه به توانایی‌های این دو گیاه، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات پودر برگ زیتون و پودر گیاه پونه بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و جمعیت میکروبی ایلئوم در جوجه‌های گوشتی انجام شد. برای این منظور از 400 قطعه جوجه‌ی گوشتی یک روزه‌ی سویه کاب 500 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده گردید. از سن هشت روزگی تا پایان دوره پرورش (42 روزگی)، هر یک از گروه‌های آزمایشی با یکی از جیره‌های زیر خوراک‌دهی شدند: 1- جیره‌ پایه بدون افزودنی (شاهد) 2- جیره پایه به‌همراه 50 گرم در تن آنتی‌بیوتیک اریترومایسین 3- جیره دارای 5/0 درصد پودر برگ زیتون 4- جیره‌ دارای 5/0 درصد پونه 5- جیره‌ دارای 5/0 درصد مخلوط مساوی پونه و برگ زیتون. شرایط مدیریتی و پرورشی تمامی گروه ها در طول دوره پرورش یکسان بود. جوجه ها از 1 تا 7 روزگی با جیره آغازین، 8 تا 21 روزگی با جیره رشد و از 22 تا 42 روزگی با جیره پایانی تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش (42 روزگی)، از هر تکرار دو قطعه جوجه( 8 قطعه از هر تیمار) به منظور نمونه برداری و بررسی پارامترهای مورد نظر انتخاب و کشتار شدند. ارزیابی آماری با استفاده از برنامه SAS انجام شد. اگرچه افزودن 5/0 درصد پودر برگ زیتون، مخلوط پونه و زیتون و همچنین آنتی‌بیوتیک، ضریب تبدیل غذایی را در دوره هشت تا 21 روزگی در مقایسه با گروه شاهد به‌طور معنی‌داری بهبود داد (05/0p

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. آگاه، م. ج.، نصیری مقدم، ح.، گلیان، ا.، صالح، ح، میرکزهی، م. (1393). ارزیابی سیستم ایمنی و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با عصاره برگ زیتون. ششمین کنگره علوم دامی ایران. صفحات 67-54.
  2. آموزمهر، ا. و ب. دستار. 1388 . تأثیر عصاره الکلی دو گیاه دارویی سیر و آویشن بر عملکرد و غلظت لیپیدهای خون جوجه­های گوشتی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، جلد شانزدهم، شماره اول. صفحات 342-350.
  3. ثابتان شیرازی، ا. ع.، حسن­آبادی، ا.، آگاه، م. ج.، نصیری مقدم، ح. (1396) تأثیر افزودن پودر برگ زیتون به جیره غذایی بر عملکرد، ریخت‌شناسی روده کوچک و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجه‌های گوشتی. تولیدات دامی. دوره 2، صفحات 387-371.
  4. حیدری، ع.، نوبخت، ع.، صفامهر، ع. ر.، مهدوی، س. (1389). ارزیابی اثرات استفاده از گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و یاخته‌های خون در جوجه‌های گوشتی. مجله دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. دوره 3، صفحات 932-923.
  5. منافی آذر، ق.، م. اخوان. ج. امینی و م. فجری. 1387 . مقایسه صفات رشد و لاشه سویههای مختلف جوجه­های گوشتی در ایران. مجله پژوهش و سازندگی در امور آبزیان. امور دام و آبزیان. شماره 78. صفحات 89-94.
  6. نوبخت، ع.، صفامهر، ع. ر.، نورانی، ج.، مقدم، م. (1390). اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه دارویی پونه بر عملکرد در جوجه‌های گوشتی و مرغ‌های تخم‌گذار. نشریه علوم دامی. دوره 92، صفحات 51-42.
  7. Alçiçek, A., Bozkurt, M., Çabuk, M. (2004). The effect of a mixture of herbal essential oils, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 34: 217-222.
  8. Alp, M., Midilli, M., Kocabağlı, N., Yılmaz, H., Turan, N., Gargılı, A., Acar, N. (2012). The effects of dietary oregano essential oil on live performance, carcass yield, serum immunoglobulin G level, and oocyte count in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 21: 630-636.
  9. Baurhoo, B., Phillip, L., Ruiz-Feria, C. A. (2007). Effects of purified lignin and mannan oligosaccharides on intestinal integrity and microbial populations in the ceca and litter of broiler chickens. Poultry Science, 86:1070–1078.
  10. Besra, S. E., Gomes, A., Chaudhury, L., Vedasiromoni, J. R., Ganguly, D. K. (2002). Antidiarrheal activity of seed extract of Albizzia lebbeck Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 16: 529-533.
  11. Souza, L., Araújo, D., Stefani, L., Giometti, I., Cruz-Polycarpo, V., Polycarpo, G., Burbarelli D, M. (2018). Probiotics on performance, intestinal morphology and carcass characteristics of broiler chickens raised with lower or higher environmental challenge, Austral Journal of Veterinary Sciences. 35: 41-50.
  12. Cabuk, M., Bozkurt, M., Alcicek, A., Akbaþ, Y., Küçükyýlmaz, K. (2006). Effect of herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flocks. South African Journal of Animal Science, 36: 135-141.
  13. Castanon, J. I. R. (2007). History of the use of antibiotic as growth promoters in European poultry feeds. Poultry Science, 86: 2466-2471.
  14. Craig, W. J. (1999). Health-promoting properties of common herbs. The American Journal of Clinical Nutrition, 70: 491s-499s.
  15. Guo, F. C., Williams, B. A., Kwakkel, R. P., Li, H. S., Li, X. P., Luo, J. Y., Verstegen, M. W. A. (2004). Effects of mushroom and herb polysaccharides, as alternatives for an antibiotic, on the cecal microbial ecosystem in broiler chickens. Poultry Science, 83: 175-182.
  16. Halle, I., Thomann, R., Bauermann, U., Henning, M., Köhler, P. (2004). Effects of a graded supplementation of herbs and essential oils in broiler feed on growth and carcass traits. Landbauforshung Volkenrode, 54: 219-229.
  17. Hashemi, S. R., Zulkifli, I., Hair-Bejo, M., Karami, M., Soleimani, A. F. (2009). The effects of Euphorbia hirta and acidifier supplementation on growth performance and antioxidant activity in broiler chickens. In Proceedings of the 21st Veterinary Association Malaysia (VAM) Congress, 79: 215-217.
  18. Hashemipour, H., H. Kermanshahi, A. Golian, A. Raji and M. M. Van. 2013. Effect of thymol + carvacorol by next enhance 150 on intestinal development of broiler chickens fed CMC containing diet. Journal of Applied Animal Science, 3: 567-576.
  19. Huyghebaert, G., Ducatelle, R., VanImmerseel, F. (2011). An update on alternatives to antimicrobial growth promoters for broilers. The Veterinary Journal, 187: 182–188.
  20. Keskin, T., Hallenbeck, P. C. (2012). Hydrogen production from sugar industry wastes using single-stage photo fermentation. Bio resource Technology, 112: 131-136.
  21. Lee K. W., Everts, H., Beynen, A. C. (2004). Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science, 3: 738-752.
  22. Lee, S., Eom, S., Kim, Y., Park, N., Park, S. (2009). Cucurbitane-type triterpenoids in Momordica charantia Linn. Journal of Medicinal Plants Research, 3: 1264-1269.
  23. Lee, W., Oh, K., Kim, C. T. (2003) Berberine; a natural plant product, activates AMP-activated protein kinase with beneficial metabolic effects in diabetic and insulin-resistant states. Journal of Diabetes, 55: 2256-2264.
  24. Mahboubi, M., Haghi, G. (2008). Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium essential oil. Journal of Ethnopharmacology, 119: 325-327.
  25. Mitsch, P., Zitterl-Eglseer, K., Köhler, B., Gabler, C., Losa, R., Zimpernik, I. (2004). The effect of two different blends of essential oil components on the proliferation of Clostridium perfringens in the intestines of broiler chickens. Poultry Science, 83: 669-675.
  26. Tuck, K. L., Hayball, P. J. (2002). Major phenolic compounds in olive oil: metabolism and health effects. The Journal of Nutritional Biochemistry, 13: 636-644.
  27. Yang, T., Wang, C. H., Chou, G. X., Wu, T., Cheng, X. M., Wang, Z. T. (2010). New alkaloids from Capparis spinosa: Structure and X-ray crystallographic analysis. Food Chemistry, 123: 705-710.
  28. Zhang, C. (2013). Evolution of guar meal as a source of prebiotic galactomannans for laying hens. D. Thesis, Texas A&M University, 13: 14-25.
  29. Alabi, OJ., Malik, AD., Ng’ambi, JW., Obaje, P., Ojo, BK., (2017). Effect of aqueous moringa oleifera (lam) leaf extracts on growth performance and carcass characteristics of hubbard broiler chicken. Brazilian Journal of Poultry Science, 19: 273-280.