شناسایی و توکسین‎زایی گونه‎های قارچ آسپرژِیلوس روی جیرة غذایی طیور در شهرستان خرم‏ آباد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی (اصیل)

نویسندگان

1 گروه علوم پایه ، دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان

2 گروه آموزشی گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان

3 گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان

10.30495/jvm.2021.680920

چکیده

توکسین‎های قارچی مسئول بسیاری از بیماری‎ها و اپیدمی‎های انسانی و دامی می‎باشند. مواد غذایی انسان، خوراک دام و طیور در نقاط مختلف جهان همواره مورد حمله قارچ‎ها قرار می‎گیرند، ازجمله این قارچ‌ها گونه‎های آسپرژیلوس مولد آفلاتوکسین‎ میباشند. این مطالعه به‌منظور شناسایی و بررسی جدایه‎های توکسین‎زای گونه‎های آسپرژیلوس در30 مرغداری شهرستان خرم‎آباد انجام شد. تعداد 150 نمونه از جیره غذایی طیور جمع‎آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. نمونه‏ها با استفاده از محیط کشت‌های مختلف مانند سیب زمینی، دکستروز، آگار (PDA) و عصارة مخمر آگار (MEA) جداسازی و خالص‌سازی شدند. سپس جدایه‎ها با استفاده از کلیدهای معتبر قارچ‌شناسی و مقالات مورد شناسایی قرار کرفتند. توکسین‎زایی این قارچ با استفاده از محیط کشت نارگیل‎آگار، کروماتوگرافی لایه‌نازک (TLC) و کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا (HPLC) بر روی بسترة ذرت و بادام‌زمینی مورد بررسی قرار گرفت. در نتیجه این پژوهش در جیرة غذایی طیور در مجموع 38 جدایه شناسایی شد. ذرت با 20 جدایه (6/66 درصد) و پس‌دان با سه جدایه (10 درصد) به ترتیب دارای بیشترین و کمترین فراوانی بودند. همچنین با استفاده از محیط کشت نارگیل آگار و TLC توکسین‎زایی برخی از جدایه‎های این قارچ به اثبات رسید و در آزمایش‌های HPLC مشخص گردید این قارچ قابلیت تولید هر چهارنوع افلاتوکسین B1، B2، G1 و G2 را دارد. لذا باتوجه به حضور جدایه‎های مختلف توکسین‎زای این قارچ بر روی جیره‌های غذایی و بیماری‎زا بودن آن‌ها، رعایت استانداردهای جهانی در خصوص نگهداری جیره‎های غذایی توصیه میشود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


1- Abbas H. K., Shier W. T., Horn B. W., Weaver M. A. (2004). Cultural methods for aflatoxin detection. Toxin Review, 23: 295-315.
2- Afzali N., (1988).  Biotechnological method to counteract Aflatoxicosis in broiler breeders. PhD Thesis, UniversityAgricultural Science, dbase. irandoc. ac.ir/00234/00234048. htm.
3- Ahmed S. A., Abo El-Makarem H. S. (2013). Aflatoxin M1 levels in milk and some dairy products in Alexanderia city. Assiut Veterinary Medical Journal, 59: 93-98.
4- Akinmusire O. O., El-Yuguda A. D., Musa J. A., Oyedele O. A., Sulyok M., Somorin Y. M., Ezekiel C. N., Krska L. (2019). Mycotoxins in poultry feed and feed ingredients in Nigeria. Mycotoxin Research, 35: 149-155.
5- Algabr H. M., Alwaseai A., Azumir M. A., Hssen A. A., Taresh S.A. (2018) Occurrences and frequency of fungi and detection of mycotoxins on poultry rations in Yemen. Bulletin of the National Research Centre, 42: 1-12.
6- Arseculeratne S., De Silva L., Wijesundera S., Bandunatha C. (1969). Coconut as a medium for the experimental production of aflatoxin. Applied Microbiology, 18: 88-94.
7- Bandyopadhyay R., Kiewnick S., Atehnkeng, J., Donner M., Cotty P., Hell K. (2005). Biological control of aflatoxin contamination in maize in Africa. Conf. Int. Agric. Res. Dev. Swiss Federal Institute of Technology, Zurich, Switzerland.
8- Choi Y. W., Hyde K. D., Ho W. (1999). Single spore isolation of fungi. Fungal Diversity, 3: 29-38.
9- Cutuli M., Cuellar A., Camara J., Mateos A., Suarez G. (1991). Different media and methodologies for the detection of aflatoxin production by Aspergillus flavus strains isolated from trout feed. Mycopathology, 113: 121-125.
10- Diaz G., Calabrese E., Blain R. (2008). Aflatoxicosis in chickens (Gallus gallus): An example of hormesis. Poultry Science, 87: 727-732.
11- Davari M., Safaei N., Darvishnia M., Didar Taleshmikaeel R. (2014). Occurrence of deoxynivalenol producing isolates of Fusarium graminearum species complex associated with head blight of wheat in Moghan area. Journal Crop Protection, 3: 113-123.
12- Davis N., Iyer S., Diener U. (1987). Improved method of screening for aflatoxin with a coconut agar medium. Applied Environment Microbiology, 53: 1593-1595.
13- Deshpande S. (2002). Fungal toxins. Handbook of food toxicology. New York: Marcel Decker.
14- Egal S., Hounsa A., Gong Y., Turner P., Wild C., Hall A., Hell K., Cardwell K. (2005). Dietary exposure to aflatoxin from maize and groundnut in young children from Benin and Togo, West Africa. International Journal Food Microbiology, 104: 215-224.
15- Fente C., Ordaz J. J., Vazquez B., Franco C., Cepeda A. (2001). New additive for culture media for rapid identification of aflatoxin-producing Aspergillus strains. Applied Environment Microbiology, 67: 4858-4862.
16- Fouad A.M., Ruan D., El-Senousey H.K., Chen W., Jiang S. Zheng C. (2019). Harmful effects and control strategies of aflatoxin B1 produced by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus strains on poultry: Review. Toxines, 176: 1-21.
17 -Fu Z., Huang X., Min S. (2008). Rapid determination of aflatoxins in corn and peanuts. Journal of Chromatography, 1209: 271-274.
18- Galvano F., Ritieni A., Piva G., Pietri A. (2005). Mycotoxins in the human food chain. The Mycotoxin Blue Book. 1: 187-224.
19- Garcia D., Ramos A. J., Sanchis V., Marin S. (2009). Predicting mycotoxins in foods: A review: Food Microbiology, 26: 757-769.
20- Harris J. L. (1986). Modified method for fungal slide culture. Journal Clinical Microbiology, 24: 460-461.
21- Henke S. E., Gallardo V. C., Martinez B., Baily R. (2001). Survey of aflatoxin concentrations in wild bird seed purchased in Texas. Journal Wild Disease, 37: 831-835.
22- Horn B., Dorner J. (1999). Regional differences in production of aflatoxin B1 and cyclopiazonic acid by soil isolates of Aspergillus flavus along a transect within the United States. Applied Environment Microbiology, 65: 1444-1449.
23- Kana J. R., Gnonlonfin B. G. J., Harvey J., Wainaina J., Wanjuki I., Skilton R. A., Teguia A. (2013). Assessment of aflatoxin contamination of maize, peanut meal and poultry feed mixtures from different agroecological zones in Cameroon. Toxins, 5: 884-894.
24- Klich M. A., Pitt J. I. (1988). A laboratory guide to the common Aspergillus species and their teleomorphs. Common wealth Scientific and Industrial Research Organization, Division of Food Processing.
25- Lanyasunya T. P., Wamae L. W., Musa H. H., Olowofeso O., Lokwaleput I. K. (2005). The risk of mycotoxins cantamination of dairy feed and milk on small holder dairy farms in Kenya. Pakistanian Journal Nutrition, 4: 162-169.
26- Lee S., Hanna M. A., Bullerman L. B. (1986). Carbon dioxide and aflatoxin production in high-moisture corn treated with potassium sorbate. Cereal Chemistry, 2: 82-84.
27- Lin M., Dianese J. (1979). A coconut agar medium for rapid detection of aflatoxin production by Aspergillus spp.. Phytopathology, 66: 1466-1469.
28- Liu J., Sun L., Zhang N., Zhang J., Guo J., Li c., Rajput S. A., Qi d. 2016. Effect of nutrient in substrates of different grains on aflatoxinB1 production by Aspergillus flavus. Biomed Reaserch International, 216: 1-10
29- Morrison D. M., Ledoux D. R., Chester L. F. B., Samuels C. A. N. (2017). A Limited Survey of Aflatoxins in Poultry Feed and Feed Ingredients in Guyana. Veterinary Science, 4:1-7.
30- Nyongesa B. W., Okoth S., Ayugi V. (2015) Identification key for Aspergillus species isolated from maize and soil of Nandi county, Kenya. Advances in Microbiology, 5: 205-226.
31- Perez M., Henke S. E., Fedynich A. M. (2001). Detection of aflatoxin-contaminated grain by three granivorous bird species. Journal of wild Disease, 37: 358-361.
32- Shephard G. (2009). Aflatoxin analysis at the beginning of the twenty-first century. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 395: 1215-1224.
33- Stanley V. G., Ojo R., Woldesenbet S., Hutchinson D. H., Kubena L. F. (1993). The use of Saccharomyces cerevisiae to suppress the effects of aflatoxicosis in broiler chicks. Poultry Science, 72: 1867-1872.
34- Stoloff L. (1983). Aflatoxins as a cause of primary liver – cell cancer in the United States: A probably study. Nutrition Cancer, 5: 165-186.
35- Yitbarek M. B., Tamir B. (2014). Mycotoxines and/or Aflatoxines in Milk and Milk Products: Review American Science Research Journal Engineering Technology Science (ASRJETS), 4: 1-32.
36- Yunus, A., Ghareeb K., Abd-El-Fattah A., Twaruzek, M., Böhm J. (2011). Gross intestinal adaptations in relation to broiler performance during chronic aflatoxin exposure. Poultry Science, 90: 1683-1689.